23.9.10

Ikarbus će proizvoditi autobus godine 2010


Zvanično najbolji autobus proizvodiće se u Beogradu
Član Gradskog veća Miroslav Čučković i predsednik Upravnog odbora „Ikarbusa” Nenad Mijailović prisustvovali su danas proglašenju najboljeg autobusa godine u Hanoveru, koji će se od 1. januara 2011. godine proizvoditi u Beogradu.

U Hanoveru se danas održava regionalni skup 30 najpoznatijih proizvođača automobilske i metalne industrije.

– Veliko mi je zadovoljstvo što u ime grada Beograda prisustvujem skupu najvećih evropskih automobilskih i metalskih kompanija. Predstavnici VDL kompanije, koja je kupila „Ikarbus”, u najlepšem svetlu su predstavili gradonačelnika Beograda i zemlju u kojoj će se ovaj autobus proizvoditi – istakao je Čučković.Predsednik Upravnog odbora „Ikarbusa” Nenad Mijailović rekao je da je pronalaženje strateškog partnera, najveće holandske kompanije, rezultat velikog napora Beograda i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

– Na ovakav način ćemo očuvati proizvodnju, radna mesta, ali i stvoriti nova. Dobićemo mogućnost da zvanično najbolji autobus u Evropskoj uniji postane pravi srpski brend, da se proizvodi kako za Beograd tako i za izvoz – naglasio je Mijailović.

Autobus koji će se od januara 2011. godine proizvoditi u pogonima „Ikarbusa” jeste najmoderniji, bešumni autobus koji poseduje klima-uređaj i ekološki motor.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije Mlađan Dinkić potpisali su 17. septembra Sporazum o razumevanju sa predsednikom Upravnog odbora kompanije „VDL Bus&Coach” iz Ajndhovena Vimom van der Legom. Sporazum Republike Srbije, grada Beograda i holandskog proizvođača autobusa odnosi se na zajedničko ulaganje i saradnju radi preuzimanja i modernizacije beogradske fabrike „Ikarbus”.

Predsednik Upravnog odbora kompanije „VDL Bus&Coach” Vim van der Leg rekao je da ta kompanija planira da u Srbiji godišnje proizvede 250 autobusa.

No comments:

Post a Comment