17.9.10

Bežični punjači mobilnih telefona od 2012 made by Fujitsu - Tesla ipak nije govorio gluposti ?


Od 2012. godine korisnici mobilnih telefona moći će da pune svoje aparate pomoću bežičnih punjača, saopštila je japanska kompanija "Fudžicu" (Fujitsu).

Znači Tesla ipak nije govorio gluposti da je moguć bežični transfer struje? 


Znam da je moguć pre par godina sam gledao u SANU galeriji? teslin eksperiment kada je čovek upalio neonku koju je držao u rukama  a 4m dalje je bila neka vrsta teslinog generatora koji je sočno frckao male munjice u vazduh na sve strane po pola metra... Nije bezbedno baš al radi :D Pa verovatno po tom principu radi i ovo... mobilni ne zahtevaju neku ogromnu energiju tako da je celokupna oprema smanjena 
(da napomenem velikoj neonci treba 40w tako da sigurno treba i mnogo veći generator magnetnog polja nego za jedan mobilni!) 

Ova kompanija (Fujitsu) je razvila sistem sposoban da istovremeno bez žičane konekcije puni razne elektronske prenosive uređaje kao što su mobilni telefoni, digitalne kamere i laptop kompjuteri.

Čak će i vozači električnih automobila moći da koriste ovu tehnologiju za napajanje svojih vozila, navode u kompaniji "Fudžicu", koja je prikazala prototip novog bežičnog sistema na konferenciji inženjera elektronike, informacije i komunikacije na Univerzitetu u Osaki.

Tehologija, za koju se kaže da je prva ove vrste u svetu (pomenuti tesla je razvio to pre hmm 100 godina tako da baš i nisu prvi) , radi na bazi transmisije električne struje pomoću magnetskih polja između punjača i elektronskih uređaja.

Sistem omogućava bežično punjenje na razdaljini od nekoliko metara. Krajnji cilj je postavljanje "punktova za punjenje" na javnim mestima, kao na primer ulicama, kako bi ljudi mogli lako da napune svoje uređaja u svako doba dana. Free energija za sve? Ne verujem u to al ajd...


 
Stručnjaci "Fudžicu" laboratorije planiraju da komercijalizuju proizvode sa novim bežičnim sistemom punjenja početkom 2012.

Korisnici mobilnih telefona u Japanu mogu trenutno da napune baterije svojih uređaja pomoću jednokratnih punjača dostupnih u većini železničkih stanica i prodavnica širom zemlje.



Opet se vraćamo na Tesline ideje kada su presušile sve druge ili se meni samo čini... mada bilo bi kul nikada više ne menjati baterije u daljincima, sve električne sprave bi mogle da budu na raznim drugim mestima jer ne bi postojali kablovi koji često limitiraju položaj električnih uredjaja...

No comments:

Post a Comment