26.12.11

Kako slikati brze objekte a da ne ispadnu mutni


Najbolje je kada neko ko ima iskustva to iskustvo širi dalje...
Ja sam učio sa svih strana, uglavnom sa foruma sa engleskog govornog područja gde ima vrsnih fotografa i poznavaoca tehnike...

Da ne dužim, tema je kako slikati brze objekte.
a) Podesite fotoaparat na minimum 1/125, preporučljivo 1/200 ili brže... 
Pravilo je da bude što  više svetla (nikad nije presvetlo, zato što današnji profesionalni imaju ugradjene svetlomere i prema tome koliko ima svetla prave korekciju brzine zatvarača, profesionalni mogu da idu do brzine do 1/8000 delova sekunde)

Dakle ako ste napolju i ima sunca, bez oblaka, onda nećete imati problema, ali ako slikate unutra kada je zatamljena prostorija ili napolju kada je mrak, blic je apsolutno obavezan.

b) Kadrirajte unapred, pratite objekat i „provalite“ gde će biti za koji sekund i slikajte kada vam se čini da će ući u to polje gde će doći, jer ako slikate gde se on trenutno nalazi, najverovatnije je da će vam on izmaći iz kadra, dok vi kliknete na obarač i dok aparat uslika.... (ovo je naročito teško i važno kod ptica, pogotovo vrabaca i golubova koji strašno brzo menjaju svoje putanje)

c) Naravno što bolja i kvalitetniji objektivi se preporučuju, ako slikate daleke objekte i imate neki veći zoom objektiv (tipa 75-300 f5.6) skoro pa da je nemoguće da pri nekom oblačnom vremenu uslikate neku pticu u letu pri 300mm, tj. moguće je ali će ispasti izuzetno tamno. 
Što veći broj f na objektivu to gledajte da što sunčanije vreme napolju (pogotovo ako slikate neke brže objekte)

d) Takodje kad manje svetlosti ulazi u objektiv, sve lošije radi i autofocus, i vrlo često se desi da totalno promaši šta se fokusira, takodje umeju da zezaju i pri graničnim oblastima (granična oblast fokusa 0.30m npr pa često i na 0.32-3 ume da pogreši...)
Ako imate takvih problema često, prebacite na manuelno i ako do sada niste, naučite da koristite manuelni fokus u nekim kontrolisanim uslovima da ne bude kada vam bude zatrebao da se spetljate...
Naravno ako slikate sa nekom većim objektivima gledajte da imaju neku vrstu optičke stabilizacije (kod Canona IS) ako slikate iz ruke, mada za sve što se slika sa objektivom većim od 130mm bi vam iskreno preporučio statv.

e) Ima neka stara (i dosta tačna) izreka da slika ne ispadne mutna, a kada slikate iz ruke, brzina zatvarača treba da bude ista ili brža od trenutne žižne daljine objektiva. 
Dakle ako ste trenutno na 100mm, slikajte barem pri 1/125sec ili brže
*ovde uračunajte crop 1.3-1.6 za odredjene Canon i Nikon fotoaparate koji nisu full 35mm.
Ako imate aparat sa cropom, tih 100mm što piše na objektivu je (zavisno od aparata, na primeru 550d) je 160mm, tako da bi bilo preporučljivo slikati na bar 1/250sec.
Tako da su noći dugi objektivi (ako slikate samo iz ruke) skoro pa beskorisni, zato što retko gde imate u sred noći toliko jako osvetljenje da možete da slikate 1/250inku.

Nadam se da sam (barem malo) pomogao.

No comments:

Post a Comment