9.5.11

Dan Pobede Moskva 2011- video i slike





Na 6:00 kreće oklopni deo Vojne Parade.

Iako je 66ta parada po redu, bila je impresivna.
Uglavnom ona na svaku godišnjicu parada je veća i vojni deo parade je jači npr. 60ta,65ta godišnjica od pobede su bile veće u nekim smislima, ali i ova je bila veoma velika.
Oko 20.000 vojnika Ruske Federacije je marširalo strojevim korakom pored cele svite što novih, što starih generala Rusije i Sovjetskog Saveza.
Svi su bili u svojim najboljim uniformama sa svim odlikovanjima na prsima, čak i oni najstariji koji su i učestovavali u drugom svetskom ratu. Cela parada je izvedena bez greške, čak je i RTS 2 uživo prenosio paradu...

Od novih vrsta naoružanja moram da napomenem AK-103 koji su svi naoružani učesnici na paradi nosili.
Ta puška nije baš toliko "nova" ali eto nazire se modernizacija ruske vojske. To je u stvari modernizovan Kalašnjikov AK-47 i veći deo ruske vojske je naoružan tom novom jurišnom puškom.


Paradu je vodio ministar odbrane koji je obišao prvo sa načelnikom generalštaba sve vojnike pre nego što je počeo defile, onda se vojsci i okupljenima obratio predsednik Medvedev.

Od oklopnog dela parade nisu se puno pretrgli pa su na paradu poslali po par desetina primeraka tenkova T90s, Iskander raketnog sistema, Smerch, S400 pokretnog pvo sistema, i par lansera interkontinentalnih balističkih raketa Topol M. Od avijacije su se pojavilo samo par helihoptera Mil Mi8 koji su nosili zastave Rusije, zastavu Kopnenih snaga, Avijacije i Moranrice. 
Dakle da rezimiram, veliki broj kopnenih snaga svih vidova vojske (~20.000 vojnika), ništa suštinski od naoružanja nije novo predstavljeno, ali Rusija pokazuje da je ovo za njih više od same proslave Dana Pobede nad Fašizmom, tada je cela Rusija bila ujedinjena, pa je ujedno ovo taj dan da ih opet ujedini, uostalom izbori će ubrzo heh. 

Ujedno ovo je odličan trenutak koji služi za promociju Ruskih oružanih snaga i podizanje ruskog vojnog ugleda u svetu, posle jadnih 90-ih kada im je ekonomija bila na ivici kolapsa duet Medvedev i Putin pišu nove stranice Ruske istorije i ovom vojnom paradom samo pokazuju svetu ruske zube, koji iz godine u godinu sve više nisu za potcenjivanje. 

Klik na slike da bi ste ih videli u većoj rezoluciji.




Počast i rukovanje sa starim generalima od bivšeg (a možda i budućeg) predsednika Rusije, Vladimira Putina.



No comments:

Post a Comment